Prima pagină | Istoric | Coruri | Pastratorii traditiilor| Tabăra | Diaspora | Recunoaştere | Galerie video | Galerie foto | Audio&fonotecă | Festivaluri folclor | Informaţii&contact |
 
FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T.FLOREA EDIȚIA a VII a RUSALII, 19 iunie 2016
 
FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T.FLOREA EDIȚIA a VI a RUSALII 2015
 
FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T. FLOREA EDIŢIA a V a  RUSALII 2014
   
FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T. FLOREA EDIŢIA a IV a  RUSALII 2013
 
     
FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T. FLOREA EDIŢIA a III a  RUSALII 2012

În Duminica Rusaliilor locuitorii din comuna Covăsînţ au avut parte de o triplă sărbătoare: hramul bisericii ortodoxe, întâlnirea cu fii satului şi a treia ediţie a Festivalului de Folclor Ioan T. Florea.

Şi în acest an biserica a fost neîncăpătoare, pentru că alături de credincioşii ortodocşi din localitate au participat la slujbă şi fii ai satului plecaţi pe alte meleaguri, dar care la această sărbătoare, ca de fiecare dată revin în locul unde au văzut pentru prima dată lumina zilei.

După slujba de le biserică, a avut loc dezvelirea bustului etnomuzicologului Ioan T. Florea amplasat în faţa primăriei din localitate precum  şi lansarea primei  monografii a comunei.

Înainte de dezvelirea monumentului, s-a oficiat o panihidă de către preotul ortodox din localitate în memoria etnomuzicologului covăsînţean care şi-a închinat întreaga viaţă culegerii şi promovării folclorului autentic din Ţara Zarandului  şi judeţul Arad, după care autorii monografiei: Rodica Colţa, Doru Sinaci şi Natalia Tomi au prezentat conţinutul acestei lucrări referitoare la Covăsînţ, localitate amplasată exact în centru Podgoriei Aradului.

 

După amiază, începând cu ora 1630 la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti a Bisericii Ortodoxe Covăsînţ a avut loc a treia ediţie a „Festivalului Ioan T. Florea.

Pe scenă au evoluat: formaţia de muzică populară Rapsozii Zărandului - condusă de taragotistul Petrică Paşca (fiu al comunei) alături de artiştii: Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Voichiţa Suba, Tiberiu Crişan.

Momente de emoţii au creat invitaţii de onoare: Cornel Borza, Mariana Anghel şi  Marius Ciprian Pop care nu de puţine ori au ridicat spectatorii în picioare, iar pe alţii i-au făcut să se prindă în joc.

Şi-au mai dat concursul:, Muguri de Tezaur  şi tinerii interpreţi: Roxana Suciu (din Covăsînţ), Maria Moţ, Simina Stănilă, Dalia Suba, Adrian Bâc, Dorin Neag precum şi ansamblul de dansuri Seleuşana din Seleuş.

 

                                    
Dezvelire Bust Ioant T Florea 2012
 
Festivalul Ioan T Florea 3 iunie 2012
 
Spectacol Talente Covasint 4.06.2012
FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T. FLOREA EDIŢIA a II a  RUSALII 2011

Peste 2.000 de persoane au participat, duminică 12 iunie 2011, la manifestările organizate la Covăsînţ, unde, conform tradiţiei, în fiecare an, de Pogorârea Sfântului Duh, este sărbătorit hramul bisericii ortodoxe din comună, dar şi la Festivalul de folclor „Ioan T. Florea”.

Ziua de duminică a început la biserică, unde preotul paroh Mihai Blaj a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de vercenia specială.

Poate nu întâmplător, înaintaşii au stabilit o altă sărbătoare care să coincidă cu Rusaliile. Este vorba de întâlnirea cu fii satului, pentru că, în acest mod, la chemarea clopotelor la slujbă, localnicii, însoţiţi de cei plecaţi pe alte meleaguri şi întorşi măcar pentru câteva ore la locul de naştere, să se întâlnească şi să se revadă în locul unde au primit Taina Sfântului Botez.

Din cele relatate de covăsînţenii plecaţi a reieşit faptul că reîntoarcerea la locul de baştină reprezintă un prilej de refacere a forţelor, de „reîncărcare a bateriilor” şi de uitare, măcar pentru câteva ore, de grijile cotidiene şi reintegrare în spaţiul natural, atât de pitoresc al dealurilor Covăsînţului.

Aceste evenimente au fost completate de ediţia a doua a Festivalul de folclor „Ioan T. Florea”.

După o slujbă de Te Deum şi o panahidă în memoria celui care a fost Ioan T. Florea, începutul spectacolului a fost marcat de sunetul tulnicelor. Apoi, pe scena Taberei Ortodoxe de păstrare şi conservare a tradiţiilor româneşti au urcat Maria Moţ, Dalia Suba, Simona Stanilă, Alexandra şi Alex Chira, Voichiţa Suba.

De asemenea, programul a fost întregit şi de ansamblul „Rapsozii Zărandului”, condus de maestrul Petrică Paşca,  şi soliştii Malvina Naghy şi Cornelia Căprariu Roman.

Pe scenă au mai urcat ansamblul de dansuri din Covăsînţ, grupul folcloric „Sânzienele” şi ansablul de dansuri „Spicul” din Olari. Invitaţii speciali ai serii au fost Mariana Deac şi taragotistul Dumitru Fărcaş.

Materialul video de la Festivalul Ioan T Florea  Ediţia   a II a -  2011

 
 
 
FESTIVALUL FOLCLORIC IOAN T. FLOREA EDIŢIA  I  RUSALII 2010

Prima ediţie a spectacolului de folclor Ioan T Florea a avut loc în data de 23 mai 2010 la Covăsinţ, în Ziua de Rusalii, această zi având o semnificaţie deosebită pentru credincioşii ortodocşi din această localitate, deoarece coincide cu Hramul Bisericii Ortodoxe şi totodată cu întâlnirea fiilor satului.

În prezenţa a peste 1500 de spectatori din localitate, dar şi din podgorie, din judeţ şi de pe alte meleaguri, spectacolul a debutat cu o Panihidă oficiată de părintele paroh Blaj Mihai pentru etnomuzicologul Ioan T Florea, care din păcate a trecut la cele veşnice.

 

 

În continuare realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a elogiat activitatea acestui fiul al Covăsînţului, introducând pe scenă şi cei mai tineri interpreţi de muzică populară „Muguri de Tezaur”. Orchestra Rapsozii Zarandului, condusă de taragotistul Petrică Paşca (fiul al Covăsînţului) a cărui iniţiator a fost Domnul Florea a interpretat o suită de melodii culese de-a lungul vieţii de către acesta, atât din Covăsînţ, cât şi din Podgoria Aradului şi din Ţara Zaraddului.

Atmosfera a fost susţinută în continuare de interpreţii Sava Negreanu, Cornelia Căpraru Roman, preot Cristian Pomohaci, Voichiţa Şuba, grupul de dansatori Podgorenii din Covăsînţ, formaţia de dansuri din Şimand, Malvina Nagy, formaţia de dansuri Doina Mureşului instruită de Viorel Nistor.

De Sărbătoarea Rusaliilor covăsînţenii şi nu numai, au avut parte de un spectacol unic, şi în ciuda norilor negrii care ameninţau în permanenţă rafale de ploaie, la un moment dat a apărut curcubeul, care parcă a adus un plus de culoare acestui spectacol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

New Page 1
 

 

webdesign: webortodox@gmail.com    Microsoft Office SharePoint Designer